vrijdag 4 maart 2011

Nieuwe proef verruiming muziekdagen in Tielse horeca

Er komt een proef met de eindtijd van muziekdagen (voorheen herriedagen ) in de horeca. De eindtijd van een muziekdag wordt in de weekenden vastgesteld op 01.00 uur in plaats van 00.00 uur. Bovendien krijgt elke horecaondernemer de gelegenheid om op 12 extra muziekdagen per jaar activiteiten met muziek te organiseren, mits deze extra dagen voor 20.00 uur eindigen. De proef duurt in principe tot eind 2011, maar het college heeft wel besloten om na een half jaar te beoordelen of het experiment tot veel overlastmeldingen leidt. In dat geval zou het experiment direct beƫindigd kunnen worden.

Eindtijd
Door de eindtijd te bepalen op 01.00 uur wordt aangesloten bij het evenementenbeleid. De muziekdagen gelden alleen voor activiteiten binnen de muren van de horecagelegenheid. Bovendien is een grens gesteld aan het toegestane geluidniveau. Daarom hebben ondernemers terecht aangegeven, dat het eigenlijk vreemd is dat een activiteit in de horeca eerder moet stoppen dan een evenement. Zeker omdat het nu eenmaal een gegeven is dat het uitgaanspubliek in Tiel vrij laat op stap gaat.

Extra muziekdag
Met het andere deel van het experiment wil het college tegemoet komen aan die ondernemers die ook overdag wat extra activiteiten willen ontplooien, zoals bijvoorbeeld jamsessies of jazzmiddagen. Als er al hinder wordt ondervonden van een muziekdag, dan zal dat veel eerder 's avonds het geval zijn. Het kost de ondernemer dan wel 1 van de beschikbare 12 muziekdagen. Het experiment moet deze ondernemers wat meer flexibiliteit geven, zonder dat dit tot verstoring van het woon- en leefklimaat voor omwonenden leidt.

Muziekdagenbeleid
Het muziekdagenbeleid was in 2010 al aangepast, nadat in 2009 ook een experiment heeft plaatsgevonden. Tijdens die proef werd onderscheid tussen collectieve en individuele muziekdagen losgelaten en had iedere ondernemer 12 muziekdagen naar eigen inzicht te besteden. Deze verruiming heeft in ieder geval niet tot toename van klachten over geluidsoverlast geleid.

(Bron: Gemeente Tiel)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten