vrijdag 14 oktober 2011

Wijzigingen in de WWB volgend jaar invoeren, is onverantwoord

De Tweede Kamer is dinsdag 11 oktober 2011 akkoord gegaan met het voorstel van staatssecretaris De Krom om de Wet werk en bijstand te wijzigen. De Tweede Kamer heeft een aantal aanpassingen bedongen, maar daarmee worden de problemen voor gemeenten nauwelijks beperkt. De VNG blijft het onverantwoord vinden om wijzigingen in de Wwb per 1 januari a.s. door te voeren.

De VNG zal haar bezwaren dan ook nog eens nadrukkelijk onder de aandacht brengen van de Eerste Kamer. De belangrijkste bezwaren tegen de gewijzigde Wwb zijn:

De samenhang met andere regelingen, waaronder de Wet werken naar vermogen is onvoldoende doordacht
Lang niet alle ict-aanpassingen zijn op 1 januari 2012 klaar en daarna moeten de totale werkprocessen worden aangepast wat veel tijd kost
Mensen krijgen te maken met een stapeling van regelingen
De huishoudtoets is zeer fraudegevoelig; de handhaving gaat gemeenten veel tijd en geld kosten
Moties en amendementen
De Tweede kamer heeft een aantal moties en amendementen aangenomen, maar die zullen de pijn nauwelijks verzachten. Wij noemen er drie:

1. Ict
Werkprocessen gaan ingrijpend wijzigen. Dat kan pas als de ict op orde is en dat lukt in veel gevallen niet voor 1 januari 2012. Dat betekent dat gemeenten heel veel aanpassingen in te korte tijd moeten invoeren. De staatssecretaris heeft de Kamer beloofd dat hij de ontwikkelingen gaat volgen en de Kamer hierover informeren.

2. Bijzondere bijstand
Gezinnen gaan in de problemen komen door de huishoudtoets. Bijstandsuitkeringen worden afhankelijk van het totale gezinsinkomen. Mensen met een uitkering kunnen daardoor onder het bestaansminimum zakken.

De Kamer heeft nu een motie aangenomen die bepaalt dat wie onder het bestaansminimum zakt, een beroep kan doen op de bijzondere bijstand. Maar daarmee wordt de rekening bij gemeenten neergelegd, want het budget voor bijzondere bijstand komt uit de gemeentelijke kas.

3. Bepaalde groepen jongeren
Vluchtelingen en jongeren met een WW-uitkering hoeven niet vier weken te wachten voordat ze een uitkering krijgen, maar kunnen al tijdens de zogenaamde wachttijd een voorschot krijgen

Ondersteuning
De VNG gaat samen met gemeenten bekijken of en hoe gemeenten ondersteund kunnen worden bij de invoering van de nieuwe Wwb.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten