dinsdag 22 juni 2010

Financieel zwaar weer op komst

Afgelopen week is er in de gemeenteraad gesproken over de jaarstukken 2009, de 1e voortgangsrapportage 2010 en de perspectievennota t.b.v. de begroting 2011. In 2009 sloeg de bankcrisis over op de reële economie. Overheden hebben in deze tijd geprobeerd de economie te ondersteunen.

Terugkijkend kunnen we concluderen dat de effecten van de economische crisis voor 2009 zijn meegevallen voor de Tielse gemeentefinanciën. Het jaar sluit met een positief saldo van 2,5 miljoen euro. Voor de toekomst is het noodzaak om scherp op de financiën te blijven letten. De verwachting is dat Het Rijk per 2012 drastisch zal gaan bezuinigen om de overheidsfinanciën weer op orde te krijgen.

Welke regering er ook komt, de kans is groot dat de lokale overheid een flinke korting op het gemeentefonds te verwerken krijgt. Alle partijen (van links tot rechts) hebben bij het CPB, de door die organisatie maximaal te verantwoorden korting van 1,8 miljard euro, doorgevoerd.


Wat dit voor Tiel gaat betekenen is afhankelijk van de nog te kiezen verdeelsystematiek. Er is dus genoeg werk voorhanden voor het college én raad om de begroting weer in evenwicht te brengen. Een tekort op de begroting kan Het Rijk zich wel permitteren, van gemeenten wordt een sluitende begroting geëist.

Laurens Verspuij, wethouder financiën

Geen opmerkingen:

Een reactie posten