woensdag 16 november 2011

Begrotingsraad 9 nov 2011

De begrotingsvergadering die woensdagavond 9 november werd gehouden was een traditionele uitputtingsslag. Alle politieke partijen lazen hun algemene beschouwingen voor en lieten hun licht schijnen over de amendementen en moties die waren ingediend. Vlak voor middernacht was het jaarlijkse feestje van de gemeenteraad afgelopen.

Het nieuws zat hem in de staart. Aan het eind van de tweede termijn werden de amendementen en moties in stemming gebracht. Overigens niet allemaal. De PvdA-fractie trok haar amendement in om de structurele bezuiniging van 8.000 euro per jaar op het wijkgericht werken ongedaan te maken. Pro Tiel handhaafde haar amendement om het verhogen van de parkeertarieven met 25 procent tenminste één jaar uit te stellen. Tegen beter weten in want de andere partijen stemden unaniem tegen. Ook een tweede amendement die de oppositiepartij alleen had ingediend werd verworpen.

Pro Tiel wil de bezuiniging van 50.000 euro op het lokale wegenonderhoud schrappen. De fractie betreurt het dat de gemeente er nog steeds niet in is geslaagd een integraal uitvoeringsplan op te stellen en tot uitvoering te brengen. Komt dit van de grond dan kan een halve ton worden bezuinigd. De andere partijen geloven er wel in dat de gemeente dit voor elkaar krijgt. Met uitzondering van Pieter van de Burg, die wél instemde met het amendement. Bij het amendement van CDA, PvdA en PvdB om een deel van de raadsvergoeding beschikbaar te stellen voor de aanschaf van I-Pads waren de rollen nagenoeg omgedraaid. Alleen Pro Tiel en D66 stemden tegen. Eerstgenoemde gaf aan dat het gemakkelijker is geschreven dan gedaan. Volgens de indieners hoeft het wiel echter niet opnieuw te worden uitgevonden omdat papierloos werken al in veel gemeenten is ingevoerd. De reden is tweeledig. De raadsleden hebben zichzelf ten doel gesteld een bijdrage te leveren aan de bezuinigingen. Naast een substantiële financiële besparing wordt ook het milieu gespaard.

ChristenUnie en GroenLinks zagen twee amendementen verworpen worden. Net als de PvdA wilden zij de de reductie van tien procent op de wijkbudgetten ongedaan maken. Met dit verschil dat er wel een dekkingsvoorstel aan het amendement was toegevoegd. Echter, de andere fracties konden zich daar niet in vinden. Om dezelfde reden ontving het amendement om de subsidieverlaging van 26.000 euro op maatschappelijk werk te schrappen geen enkele steun. De een vond het niet gewenst dat de gemeente haar deelname aan het business event West-Betuwe beëindigt, de ander viel over de dekking de precariorechten met structureel 21.000 euro te verhogen. VVD-fractievoorzitter Marcel Melissen zei daarover dat de horeca het al zwaar genoeg heeft.

Ook met het indienen van een motie slaagden ChristenUnie en GroenLinks er niet in een meerderheid te behalen. Dat betekent dat de gemeente terug mag grijpen naar de gifspuit om onkruid te bestrijden.

Het relaas van Piet van Wijk van GroenLinks dat de Tweede Kamer hier recent een motie over heeft aangenomen was aan de meeste partijen niet besteed. Tot slot werd gebakkeleid over wat het jaarthema van 2012 moet worden. Veiliger Tiel kreeg nét de voorkeur boven Visie Tiel. Op beide thema’s werd kritiek geuit.

De VVD-fractie jaagde zowel coalitiegenoot CDA als burgemeester Steven de Vreeze tegen zich in het harnas door op te merken dat het beleid van de politie niet deugt bij het tegengaan van de inbraakgolf waarmee Tiel al sinds begin dit jaar wordt overspoeld. Volgens de liberalen wordt wel de schouders eronder gezet, maar ligt de nadruk te veel op preventie.

(bron: StadTiel)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten