donderdag 11 november 2010

Voor kinderen in Rivierenland geen gelijke kansen op gezondheid

Deze week presenteert GGD Rivierenland de resultaten van het eerste onderzoek naar de gezondheid van 0-12 jarige kinderen in de regio.
Dit onderzoek toont aan dat er al op jonge leeftijd verschillen in gezondheid zijn die samenhangen met de sociaaleconomische positie van de ouders. Kinderen van laagopgeleide ouders zijn minder gezond, de leefstijl is meer risicovol, de woonsituatie minder gunstig en vaker is er geldgebrek. Deze conclusies bevestigen en ondersteunen de lopende activiteiten om de sociaaleconomische gezondheidsverschillen in de regio te verkleinen.

Lage SES
Hoewel de gezondheid van de meeste kinderen goed is, lopen bepaalde groepen kinderen meer gezondheidsrisico dan anderen. Het gaat om kinderen van laagopgeleide ouders en kinderen die in een gezin opgroeien dat moeite heeft om rond te komen. Ook uit eerder GGD-onderzoek blijkt dat verschillen in gezondheid in de regio vaak samenhangen met de sociaaleconomische status (SES) van inwoners. Uit landelijk onderzoek blijkt dat mensen met een lage SES gemiddeld veertien jaar in minder goede gezondheid leven en gemiddeld 7 jaar eerder sterven dan mensen met een hoge SES. De gemeenten hebben binnen hun gezondheidsbeleid het aanpakken van deze gezondheidsverschillen als speerpunten benoemd en zijn al op diverse terreinen bezig met preventieactiviteiten.

Opvallende uitkomsten
Kinderen die opgroeien in een lage SES-gezin zijn gemiddeld minder gezond en hebben meer psychosociale problemen. Hun moeder rookt vaker tijdens de zwangerschap, na de geboorte krijgen ze minder lang borstvoeding en thuis wordt er vaker gerookt in hun bijzijn. Deze kinderen hebben vaker overgewicht, ongezondere voedingsgewoonten en ze bewegen minder vaak. Spraak/taal-, lees-, reken- en leerproblemen komen meer voor en ze worden minder vaak voorgelezen. Leesvaardigheid is essentieel voor succesvol leren. Het vergroot de kans op deelname in de maatschappij en stijging op de sociale ladder. In het lage SES-gezin zijn vaker geldproblemen en spanningen. De ouders krijgen minder praktische hulp en emotionele steun bij de opvoeding. De instellingen en andere opvoedingsondersteuningsmogelijkheden zijn minder goed bekend. De woonbuurt is minder kindvriendelijk en veilig.

Het onderzoek
De GGD onderzocht eind 2009 voor het eerst de gezondheid van 0-12 jarige kinderen in regio Rivierenland, met een vragenlijst bij de ouders. In deze vragenlijst stonden o.a. vragen over de gezondheid, ontwikkeling, opvoeding, speelmogelijkheden en kinderopvang van het kind. Uit de antwoorden op deze vragen is te zien dat de meeste kinderen gezond zijn maar dat de gezondheid nog wel verder kan verbeteren.
Gemeenten hebben de wettelijke taak om ontwikkelingen in de volksgezondheid te volgen. De GGD voert deze taak in opdracht van de gemeente uit door ieder jaar een specifieke doelgroep te onderzoeken. Door de onderzoeken iedere vier jaar te herhalen is de gezondheid goed te volgen en is het mogelijk beleid en aanbod bij te stellen of opnieuw te ontwikkelen. Ook de resultaten van dit onderzoek worden door instellingen en gemeenten gebruikt om beleid en activiteiten te ontwikkelen of bij te stellen.

De samenvatting van het onderzoek kunt u hier lezen.

(Bron http://www.ggdrivierenland.nl/)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten